MODULO architects - CLINIQUES UNIVERSITAIRES SAINT-LUC Brussel (St-Lambrechts Woluwe) - Nieuwbouw Instituut Koning Albert II, hospitaal voor kankerbestrijding

CLINIQUES UNIVERSITAIRES SAINT-LUC
Brussel (St-Lambrechts Woluwe)

nieuwbouw: Nieuwbouw Instituut Koning Albert II, hospitaal voor kankerbestrijding
volledige architectuuropdracht en technieken

jaar: 2016
oppervlakte: 18.649 m²

i.s.m. : GORTEMAKER-ALGRA-FEENSTRA, TPF Enginneer / Beterem

Binnen het universitair ziekenhuis Saint-Luc in Brussel staat het Instituut Koning Albert II in voor alle onderzoek en zorg rond kankerbestrijding. Eind 2019 verhuizen de 300 personeelsleden van het instituut naar een gloednieuw gebouw aan de overzijde van de Mounierlaan, in het hart van de universitaire campus. De investering van 33 miljoen euro past binnen het toekomstproject “Saint-Luc 2025”.

Na een offerteaanvraag, werd de architectuuropdracht toevertrouwd aan de tijdelijke vereniging MODULO-DJGA. De studies technieken werden toevertrouwd aan TPF. We kozen voor een ontwerp dat voorbijgaat aan de klassieke ziekenhuistypologie. In het “Maison à guérir” zullen zowel kinderen als volwassenen worden verzorgd. Het geheel kreeg een houten gevel met kamerhoge houten ramen. De structuur vindt haar originaliteit in een niet-orthogonaliteit en in een lichtgewicht paddestoelvloer. Voor de technieken werden voor de zorgsector weinig gebruikelijke installaties voorgesteld: geothermie en betonkernactivering.

Het gebouw zal fungeren als bruggenhoofd tussen het ziekenhuis en de campus. Ook de verbinding tussen het ziekenhuis en metrostation Alma wordt verbeterd.